آهنگ قمارباز ایرج حبیبی که در اجرای آن از سبک کوچه بازاری پیروی شده، از جمله آثار هنری برجسته باقیمانده پس از انقلاب سال ۵۷ ایران با موضوع قمار و شرط بندی است.
ایرج حبیبی از خوانندگان محبوب سبک کوچه بازاری بود که عمده فعالیت وی به دوران پیش از انقلاب سال ۵۷ ایران محدود شد، البته وی پس از انقلاب نیز فعالیت هایی حتی در قالب آهنگ های انقلابی داشت با اینحال پس از مدتی ممنوع صدا شد.
آهنگ قمارباز از جمله اثرهای مشهور و قدیمی باقیمانده از دوران فعالیت ایرج حبیبی میباشد.
حواشی میان ایرج حبیبی و جواد یساری
ایرج حبیبی به دلیل سبک آهنگ ها و موسیقی های سبک کوچه بازی جایگاه خاصی در میان عموم مردم داشت، همچنین شباهت صدای او با ایرج یساری نیز از عوامل حاشیه ساز در طول دوران فعالیت وی بود.
این موضوع بارها موجب ایجاد حواشی و اعتراض این دو خواننده نسبت به هم شده بود، ایرج حبیبی از اینکه برخی آثار وی را به نام جواد یساری میشناسند گله مند بود و بر عکس جواد یساری نیز همین مشکلات را مطرح میکرد.
جواد یساری در یکی از صحبت هایش درباره تقلید کردن به ایرج حبیبی اشاره کرد و گفت:
در گذشته آقایی بود به اسم ایرج حبیبی که نمیدانم چطور از من تقلید میکرد که همه فکر میکردند خودم هستم. شعرهای بدون معنی و بدی را میخواند.
جواد یساری
جواد یساری همچنین در ادامه همین صحبت هایش افزود:
یکبار که شعر بدی را خوانده بود، دیدم آقای غول پیکری آمد و گفت که برادر من چکار کرده است که این شعر را خوانده ای؟ به او گفتم نکند که ایرج حبیبی است که از من تقلید میکند. گفت ایرج حبیبی کیست. گفتم نزدیک گمرک دوچرخه فروشی میکند. در مراسم ختم پسرم هم آمده بود. به او گفتم تو که باهوشی و تقلید میکنی، چرا خودت آهنگ نمیخوانی؟ حتی یک بار با ماشینم در میدان توپخانه دنبالش کردم از بس که اذیتم کرده بود، چون به من زنگ میزدند که چرا این شعرهای بد را میخوانی.
جواد یساری
موسیقی کوچه بازی ایران
موسیقی کوچه بازاری سبکی از ترانه ها و آهنگ های قدیمی ایرانی را شامل میشود که با رشد موسیقی در میان عموم مردم در اواخر دهه ۱۳۳۰ خورشیدی و در خیابان لاله زار تهران رواج یافت. این سبک موسیقی بطور معمول شامل آهنگ هایی نسبتا شاد بود که البته با اجرای ترانه هایی با صدای سوزدار و غمگین همراه بود.
ترانه های بکار رفته در موسیقی کوچه بازاری از سروده ها و ترانه های محلی ساده و با موضوعاتی از زندگی اهالی کوچه و بازار شکل می گرفت که به نوعی روایتگر وقایع آشنا میان مردم عادی بود. موضوعاتی مانند قمار و قماربازی، اعتیاد، عشق، مردانگی و راستی از جمله این موارد بوده است.
موسیقی کوچه بازاری که توسط نوازندگان خیابانی و برای کسب درآمد نیز مورد استفاده قرار میگرفت در آغاز بیشتر مورد توجه قشر کارگر و نیز طبقه پایین جامعه بود. بعدها هنرمندان دیگری نیز به پیروی و توسعه این سبک پرداختند که از مشهورترین آنها خواننده محبوب لاله زار قاسم جبلی بود.
این روند ادامه یافت تا جاییکه موسیقی کوچه بازاری به یک سبک محبوب در میان برخی خوانندگان تبدیل شد و به عنوان یک نوع از شیوه موسیقیایی پرطرفدار در میان عموم رواج یافت.
در دورانی که قشر مرفه تر به آهنگ های پاپ، راک و یا جاز توجه داشت و محفل های این سبک موسیقی ها در کاباره های مشهورتر شکل می گرفت، موسیقی کوچه بازاری به مرور راه خود را به کافه های لاله زار باز کرد.
موسیقی کوچه بازاری تحولی جدید محسوب میشد، با اینحال به دلیل اینکه بسیاری از اجراها بصورت خیابانی در لاله زار شکل میگرفت آهنگ ها و ترانه ها دارای ثبت و ضبط مشخصی نبود و به همین دلیل پس از شکل گیری انقلاب سال ۵۷ و به دنبال آن تغییر یافتن شکل و شمایل خیابان لاله زار این سبک موسیقی تا حدود زیادی از بین رفت.
آهنگ قمارباز به سبک کوچه بازاری از ایرج حبیبی
در ادامه میتوانید آهنگ قمارباز که توسط ایرج حبیبی و به سبک کوچه بازاری اجرا شده است را در قابل یک ویدئو پخش کنید و گوش فرا دهید.